SmmUsta | Türkiyenin En Kaliteli SMM Paneli

SmmUsta | Türkiyenin En Kaliteli SMM Paneli Son Yayınlanan Bloglar

Sizler için her zaman sıkı çalışan destek ekibimiz ile birlikte bütün sosyal medya işlerinizi tek platformdan gerçekleştirin.

Google Önbellek Özelliği Neden Kaldırıldı?

Google, bağlantıları önbelleğe almayı durdurmaya karar verdi. Dolayısıyla eski sürümleri Google önbelleğini kullanarak görüntülemek artık mümkün değil. Bu özellik, bir web sayfasında yapılan değişiklikleri görmenize olanak tanıyan kullanışlı bir araçtı. Google’ın Resmi Arama Sorumlusu Danny Sullivan, gazetecilerin arama sonuçlarında önbelleğe alınmış web görüntüleme özelliğinin kaldırıldığını belirtmesiyle haberi doğruladı.

Google Önbellek Nedir? Ne İşe Yarar?

Önbellek, bir web sayfasını tarihe göre Google’ın gördüğü gibi görmenize olanak tanır. SEO uzmanları bunu web sitelerindeki hataları ayıklamak ve hatta rakiplerini izlemek için kullanır. Önbellek, bir markanın/firmanın web sitesine eklediği veya siteden kaldırdığı bilgileri görmenizi sağlar. Başka bir kullanım şekli de bir web sitesinin ülkenizde engellenmesi durumunda, Google Cache’in VPN’e harika bir alternatif olarak çalışmasıdır.

Sayfanın önbelleğe alınmış metin sürümü, arama motoru optimizasyonu için önemlidir. Çünkü saf web sitesi içeriğinin, tasarım öğeleri, medya dosyaları ve diğerleri hariç ölçeklendirilmiş bir versiyonunu sağlar. Buna bakarak, hangi anahtar kelimelerin ve içerik tarayıcılarının gerçekte hangi öğeleri gösterdiği ve sayfanın hangi öğelerinin aramayla alakasız olduğu hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Bu şekilde SEO çalışmasını buna göre oluşturursunuz. 

Metin sürümü, Google’ın dizine ekleme sırasında okuduğu şeydir; Bu yüzden içerik oluştururken anahtar kelimelerin en uygun şekilde oluşturulması gerekir. Web siteniz için oluşturduğunuz içerik kaliteli içerik içermiyorsa ve anahtar kelimelerin içeriğinizle alakası yoksa tarayıcıların o sayfayı sıralamaya almasına gerek kalmayacaktır. Bu başlıkları web sitenizi oluştururken dikkate almanız kesinlikle faydalıdır. Google, web sayfası içeriğinizin anahtar kelimelerinizle eşleştiğini ve sayfanızı tutmak için hiçbir nedeni olmadığını görmelidir.

Önbellek Ne İşe Yarar? 

Bir web sitesini ilk kez ziyaret ettiğinizde metinlerin görsellerden önce yüklendiğini fark edebilirsiniz. Çünkü metinlerin boyutları küçük olduğu için indirilmesi çok az zaman alıyor. Yüksek kaliteli bir görselin yüklenmesi 1-2 saniye sürebiliyor. İndirdikten sonra önbelleğe alınan dosyalar bilgisayarlarınızda kalmaya devam edecektir. Aynı siteyi tekrar ziyaret ettiğinizde o sitenin sayfa yüklenme süresi de artacaktır. Önbellek, web sitelerinde rahatça gezinmenize yardımcı olur. Aynı zamanda hızlı harekete de olanak sağlar. İnternet bağlantınız ne kadar hızlı olursa olsun, dosyaları sabit sürücünüzden indirmek her zaman uzak bir sunucudan indirmekten daha hızlıdır. Birçok pazarlama araştırması, insanların yüklenmesi çok uzun süren bir web sitesinden ayrılmalarının her zaman kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Bu nedenle önbelleğe alma, web sitesi sahiplerinin kullanıcı deneyimini iyileştirmesinin çok önemli bir yoludur.

Önbelleğe Alınan Bağlantılar Nedir?

Google bir web sayfasını dizine eklediğinde sayfanın içeriğini ve bağlantılarını analiz eder. Önbelleğe alınmış bağlantılar, bu sayfalardaki bağlantıların önbelleğe alınmış sürümleridir. Kullanıcılar bir bağlantıya tıkladığında Google, bağlantıyı daha önce dizine eklemişse erişimi hızlandırmak için önbelleğe alınmış sürümü kullanır.

Önbelleğe Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

1- Önbelleğe Almanın Avantajları:

Önbelleğe alma kavramı birçok avantajı da beraberinde getirir. Bu avantajları üç ana başlık altında toplayabiliriz:

  • Önbelleğe alma, sistemin hızlı çalışmasını sağlar ve performansı artırır.
  • Veriler saklandığı için daha sonra çevrim dışı erişime izin verir.
  • İlk olarak önbelleğe alınan veriler, tüm kaynakların daha verimli çalışmasını sağlar. Bu nedenle pil başta olmak üzere tüm kaynaklar daha az kullanılır.

2- Önbelleğe Almanın Dezavantajları

Önbelleğe alma, internette gezinme performansınızı artırmanıza yardımcı olur. Web sayfaları tarayıcının önbelleğinde saklandığından, hassas ve gizli bilgiler içerebilir ve bu da sizi bilgisayar korsanlarına karşı korunmasız bırakır. Bu, teorik olarak kimlik doğrulama bilgilerinizin, gizli müşteri bilgilerinizin veya oturum açma bilgilerinizin açığa çıkmasına neden olabilir. Tarayıcı gözetimsiz bırakılırsa ve başka bir kullanıcı ona erişebilirse bilgileri görebilir. Örneğin paylaşılan bilgisayarlarda çalışan bir sonraki kullanıcı, bir önceki kişinin önbellekteki geçmişine erişebilir. Böylece gizli olabilecek tüm bilgileri görebilir.

Google Önbellek Bağlantısının Kaldırılmasının İnternete Etkisi

Bir web sitesi sahibi Google’dan bir sayfanın önbelleğini silmesini isterse, o sayfa artık önbelleğe alınmaz. Bu durum, sayfanın güncellenmiş bir sürümünü veya içeriğinin değiştirildiğini gösterir. Kullanıcılar güncel olmayan bilgileri görmek yerine en güncel bilgileri doğrudan siteden alırlar.

Önbellek ve çerezler temizlendiğinde; 

  • Bazı site ayarları kaldırılır. Örneğin, giriş yaptıysanız tekrar giriş yapmanız gerekecektir.
  • Bazı siteler, resim gibi içeriklerin yeniden yüklenmesi gerektiğinden daha yavaş görünebilir.
  • Chrome ve Google’da oturum açtığınızda, google.com ve youtube.com gibi Google sitelerinde oturumunuz açık kalır.

Google Önbellek Neden Kaldırıldı?

Google’ın açıklamasına göre önbellek fonksiyonunun kaldırılmasının temel nedenleri arasında güvenlik kaygıları ve günümüz teknolojisinin sunduğu olanaklar göz önüne alındığında bu fonksiyonun gereksiz olması yer alıyor. Google, güvenlik önlemlerini sürekli güncellediği ve teknolojiye ayak uydurduğu için bu özelliğin gereksiz hale geldiğini söylüyor.

Google bir web sayfasını taradığında anlık görüntüsünü alır ve bunu arşiv görünümü göstererek kullanıcıların kullanımına sunar. Bu özellik, editörler ve SEO uzmanları için kullanışlı bir araç haline geldi çünkü yedek görevi görüyor ve site çöktüğünde yüklenmesine olanak tanıyor, aynı zamanda sitede yapılan değişiklikleri karşılaştırmayı ve görmeyi kolaylaştırıyor. Ancak Google, orijinal amacını aştığı için bu özelliği kaldırmaya karar verdi.  2021’de Google’ın Geliştirici İlişkileri sözcüsü ayrıca “önbellek görünümünün aslında bakımı yapılmayan eski bir özellik olduğunu” açıkladı ve bu da özelliğin neden durdurulduğunu açıklaması açısından önemli bir anekdot.

İşte Yeni Dijital Çağın Başlangıcı

Önbelleğe alma teknolojisi, İnternet deneyiminin nasıl hızlandırılacağına ve iyileştirileceğine yalnızca bir örnek olarak düşünülebilir. Yeni dijital çağ, sürekli gelişen teknolojinin etkisiyle şekilleniyor. Bu çağın temeli hızlı ve güvenilir bilgiye ulaşmaktır ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha verimli ve optimize edilmiş sistemler de yaratılıyor. Bu süreçte önbellekleme gibi teknolojilerin geliştirilmesi, İnternet kullanıcılarına daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmayı amaçlıyor.

Google’ın önbellek işlevini kaldırma kararı, bilgi güvenliği ve teknoloji geliştirme stratejisinde bir değişiklik olarak değerlendiriliyor. Bu değişiklik SEO uzmanlarını etkileyecek gibi görünüyor. Yaşanan bu gelişme, uzmanların alternatif çözümler aramalarına neden olacaktır. Danny Sullivan, İnternet Arşivi gibi platformların kullanımının artabileceği bir dönemi öneriyor ancak bu çözümün tamamen tatmin edici olup olmadığını zaman gösterecek.

Bildirimler